Heb je een schuifdeursysteem aangeschaft, maar weet je niet hoe je een rails voor een schuifdeur moet bevestigen? Bij BestFix ben je aan het goede adres. Allereerst is het belangrijk te weten waar je de rail aan wilt bevestigen. Hierin bestaan verschillende mogelijkheden.

Tegenwoordig worden traditionele deuren bij verbouwingen of renovaties vaak vervangen door schuifdeuren. Deze aanpassing is meestal logisch aangezien een schuifdeur minder ruimte inneemt dan een draaideur. Om hiervan een beeld te krijgen kun je op televisie naar woonprogramma’s als VT Wonen of Eigen Huis en Tuin kijken.

De meest gemakkelijke en veel voorkomende manier om een schuifdeur te realiseren is een schuifdeur die voor de muur schuift. Daarin onderscheiden we 3 manieren: Bevestiging aan het plafond, een verlaagd plafond of aan de muur.


hoe bevestig ik een rail voor een schuifdeur

 

Schuifdeuren bevestigen aan plafond

Schuifdeuren bevestigen aan plafond is de meest eenvoudige manier, zeker als je de rail aan een betonnen verdiepingsvloer kan hangen. Natuurlijk is een houten verdiepingsvloer ook geen probleem. Als je maar voldoende houvast hebt voor je schroeven. De balk zal uiteraard ook stevig genoeg moeten zijn om het gewicht van je schuifdeur te kunnen dragen.

Controleer altijd of het plafond waterpas is. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal je er op de één of andere manier voor moeten zorgen dat de rail toch waterpas komt te hangen. Wanneer een schuifdeur niet waterpas is, heb je kans dat je schuifdeur continue naar de laagste kant schuift. Dat zal gegarandeerd een irritatiepunt gaan worden.

In de rail zitten al gaten voor de schroeven. Teken deze af op het plafond, boor de plekken en bevestig zo nodig de pluggen. Schroef daarna de rail tegen het plafond.

Bevestiging schuifdeuren in een verlaagd plafond

De bevestiging van een rail voor een schuifdeur in een verlaagd plafond is niet anders dan aan een normaal plafond, maar de rail is wel een ander type. Aan beide kanten van de rail zitten ‘vleugels’ die de plafondplaten op hun plek houden. Er bestaat sinds kort ook een rail voor een verlaagd plafond, waarbij de plafondplaten tegen het profiel aan komen. Visueel loopt er dan alleen een dunne streep door het plafond.

schuifdeur rail voor montage in verlaagd plafond

 

Schuifdeur bevestigd aan de muur

Wil je geen plafondhoge schuifdeuren, maar alleen de bestaande deuropening afdekken? Kies dan voor een wandmontage. Houd hierbij rekening met een kier tussen de schuifdeur en de muur van minimaal 6 mm. Wanneer de oude deurpost met afwerking intact is gelaten, dan zal de afstand groter zijn. De schuifdeur zal dan ook langs de verdikking van de afwerklijst (architraaf) moet schuiven.

schuifdeur rail voor wandmontage

 

BestFix heeft schuifdeursystemen voor aan de wand, maar ook speciale muurbeugels waar je de rail aan bevestigd. Controleer wel altijd of de muur voldoende houvast biedt om het schuifdeursysteem aan te bevestigen.

Je kunt ook de onderdelen van het systeem los van elkaar kopen, zodat je jouw perfecte schuifdeursysteem samen kan stellen. Kijk in dit geval bij schuifdeurrails en houten schuifdeur rails in ons assortiment. Wij hebben alle bijpassende elementen bij de rail.
 

Hoeveel rails heb ik nodig voor een schuifdeur?

Een rail is een basis component van een schuifdeursysteem en zit vaak standaard bij een schuifdeursysteem. Echter, voor het realiseren van sommige woonwensen, heb je meerdere rails nodig. Zo is voor een enkele schuifdeur 1 rail voldoende. Ook bij een dubbele schuifdeur die gecentreerd geopend wordt, kun je 1 rail gebruiken. Let hierbij wel goed op het gecombineerd gewicht van je deuren en het maximaal gewicht van de rail! Wil je twee of meer deuren die langs elkaar kunnen schuiven, dan heb je per deur een aparte rail nodig. Dit is voornamelijk van toepassing voor schuifdeursystemen met plafond montage.

 

Ook de lengte van de rails is belangrijk. Een schuifdeur die voor de muur komt, moet altijd aan beide kanten van de deuropening oversteken. Zou je de exacte maat van de opening aanhouden, dan krijg je een kier waarbij je zo naar de andere ruimte kijkt. Wij adviseren een overlap van minimaal 4 cm aan beide kanten. Deze overlap is ook aan te raden wanneer er rekening gehouden moet worden met tocht en geluidsdemping. Is je deuropening 80 cm, dan wordt je schuifdeur dus minimaal 88 cm. Wil je de schuifdeur in open toestand niet voor de deuropening hebben, dan moet de rail dus minimaal 176 mm zijn. Wil je schuifdeurrails kopen? Bekijk de mogelijkheden bij BestFix.
 

Schuifdeursysteem aanschaffen bij BestFix

Op zoek naar een schuifdeursysteem? Wil je weten hoe je de rails van een schuifdeur bevestigt? Bij BestFix kun je terecht voor schuifdeursystemen. Wij hebben schuifdeur rails voor glas en schuifdeur rails voor hout in ons assortiment. Ben je alleen op zoek naar de rails voor de schuifdeur, maar twijfel je over de juiste lengte van een rails? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een schuifdeur voor de muur? Neem dan contact met ons op. BestFix helpt je graag verder.