Werd de zolder vroeger vooral gebruikt voor de cv en als opbergruimte, tegenwoordig wordt het als extra leefruimte ingezet. Logisch, want op een relatief simpele manier kun je er een heerlijke extra kamer creëren. Wat je daarvoor nodig hebt? Een schuifdeur natuurlijk! Je leest in dit blogartikel hoe je een schuifdeur onder een schuin dak of schuine wand op zolder maakt.

Een deur naar zolder? Een schuifdeur is de oplossing!

Vaak is de trap naar zolder open. Omdat warmte naar boven trekt, is het in dat geval raadzaam bovenaan het trapgat een overloop te maken met een deur(en) naar de zolderkamer(s). Dit kan al met een eenvoudige scharnierende deur, maar als je geen ruimte hebt voor de draaiende deur op je zolder is een schuifdeur hier ook een uitstekende oplossing voor. Een inbouwsysteem houdt net zo veel tocht tegen als een scharnierende deur, maar zelfs een schuifdeur aan een losse rail zorgt er al voor dat een stuk minder warmte verloren gaat.

Los railsysteem onder een schuin dak maken

 

Heb je een schuin dak op zolder, dan moet je goed uitkienen hoe je de ruimte zo goed mogelijk kan benutten. Met een schuifdeur win je in ieder geval al de ruimte die je anders kwijt zou zijn aan de draai van een scharnierende binnendeur.

Houd er rekening mee dat je minstens twee keer de deurbreedte als rail nodig hebt om de schuifdeur op te laten hangen. Dus voor een deur van 90 cm breed heb je minstens een schuifdeurrail nodig van 180 cm.

De meest simpele en goedkope manier om een schuifdeur te maken op zolder is met behulp van een losse rail. Voorwaarde is dat de constructie waar de schuifdeurrail op bevestigd gaat worden genoeg draagkracht heeft. De schuifdeur komt dan voor de nieuw te plaatsen (schuine) wand te schuiven. Hierdoor heb je natuurlijk wel wat meer last van tocht, want er blijft altijd een kier tussen de muur en deur bestaan.

Inbouw-schuifdeursysteem onder een schuin dak

 

Een andere oplossing is een inbouwsysteem. Door de schuifdeur in de muur te laten schuiven, vervalt het nadeel van tocht. Want de schuifdeur sluit in een deurpost en blijft aan de andere kant ook voor een deel in de cassette, zodat tocht daar ook niet rechtstreeks door kan. Bijkomend voordeel is dat je de muur aan allebei de kanten kan blijven gebruiken om wat tegenaan te zetten.

Houd er rekening mee dat je voor inbouwsystemen ook voor de cassette een recht stuk muur nodig hebt. Hierbij is het goed om te weten dat de cassette vaak iets meer is dan het dubbele van de deuropening breedte. Ook is de cassette wat hoger (aangezien dit zelfdragende cassettes zijn).

Zo is bijvoorbeeld bij de EvoKit Singolo met de deuropening breedte 80 cm x deuropening hoogte 210 cm de cassette 171 cm breed en 219 cm hoog. Deze ruimte moet dus beschikbaar zijn om het inbouwsysteem te installeren.

Schuifdeur maken aan een schuin plafond

 

Je kunt de losse rail of het inbouwsysteem ook aan het schuine plafond maken. Het is wel heel belangrijk voor schuifdeursystemen dat ze waterpas hangen. Er zal dus nog een driehoekige balk aan het plafond moeten komen voordat dit mogelijk is.

Let er bij de losse railsystemen op dat deze balk ook het gewicht van de schuifdeur moet kunnen dragen.

Bij de inbouwsystemen onder een schuin plafond maak je de rest van de muur dicht met een metalstud wand afgewerkt met gipsplaat.

Misschien toch een draaiende deur onder het schuine plafond?

Als je nu echt je binnendeur onder het schuine deel van je dak wil, dan is het goed te weten dat er tegenwoordig ook kant-en-klare systemen zijn voor schuine scharnierende deuren. Een mooi voorbeeld hiervan is het systeem Absolute Trapezoidal van Ermetika. Dit systeem heeft een verborgen kozijn en een magnetisch slot.

 

Dit systeem staat nog niet onder de producten bij BestFix op de website, maar is al wel bij ons te bestellen. Geïnteresseerd? Neem dan gerust contact met ons op. Dan maken we een passende offerte voor je. Ook als je meer wil weten over een schuifdeur plaatsen onder een schuin dak of schuine wand zolder staan we voor je klaar.