Geluidsisolatie is voor steeds meer mensen belangrijk. Voor de één is het belangrijk vanwege privacy, de ander wil graag zo veel mogelijk stilte. Regelmatig krijgen we dan ook de vraag of onze schuifdeursystemen een goede geluidsreductie hebben. De hoogste tijd om hier eens wat dieper op in te gaan.

Hoe maak je een inbouw schuifdeur geluidsdicht?

Onze inbouw-schuifdeur systemen hebben een cassette waarin de schuifdeur de muur in schuift. Dat betekent dat als de deur gesloten is, de cassette dus leeg is. De lucht die er dan tussen zit, filtert tot op zekere hoogte het geluid, maar er zijn nog een aantal factoren die belangrijk zijn.

Hoe dichter en massiever het materiaal is waarmee de muur wordt opgebouwd, hoe beter de geluidsisolatie. Dit geldt vooral voor geluid door de lucht, omdat de luchtgolven een zware constructie minder gemakkelijk laten trillen dan een lichte wandconstructie. Een dikkere constructie heeft echter minder invloed op contactgeluid zoals trillingen door bijvoorbeeld kloppen of stoten.

Met deze gegevens kijken we naar de mogelijkheden aan inbouwsystemen die wij aanbieden. De cassettes van de doe-het-zelf systemen (Absolute Kit en EvoKit) worden in elkaar gezet met lamellen. Dat betekent dat de openingen, die tussen de lamellen zitten, meer geluid door de lucht zullen doorlaten dan als de cassette helemaal dicht zou zijn. Inbouw-schuifdeursystemen met een kant-en-klare cassette, zoals de Evolution en Absolute systemen, hebben dus al geluidswinst ten opzichte van de systemen die eerst nog in elkaar gezet moeten worden.

Vanuit de fabrikant wordt geadviseerd de systemen af te werken met 12,5 mm dik gipsplaat. Meestal worden hiervoor gewoon de standaard gipsplaten gebruikt, al dan niet waterafstotend. Als geluidsreductie belangrijk is, dan is het goed te weten dat er ook geluidsisolerende gipsplaten zijn met een met vezels verzwaarde kern (bijv. Gyproc dB Soundbloc, Knauf Diamond board of Siniat dB2-AK).

Voor een wanddikte van 125 mm is het met onze Absolute systemen (Singolo, Doppio, Energy) ook mogelijk om te kiezen voor een afwerking met dubbel gipsplaat.

Geluidsreductie door middel van keuze deurpaneel

Op het gebied van geluidsreductie valt er ook veel winst te halen uit de keuze van het deurpaneel. Een schuifdeur met een honingraat kern is minder akoestisch isolerend dan een kanaalspaan (ook wel tubespaan) of volspaan/volkern deur. Ben je op zoek naar geluidswerend systeem met glas, ook dat is mogelijk. Natuurlijk is dat geen standaardoplossing, want alleen dik veiligheidsglas is dan niet voldoende. Gelukkig bestaan er ook schuifdeursystemen voor dubbel glas.

BestFix product tip: Schuifdeursysteem Panoramic is zo’n systeem dat geschikt is voor dubbel glas. Daarom wordt dit systeem vaak gebruikt voor kantoren en vergader ruimtes.

 

Geluidsreductie schuifdeur in vergelijk met een draaiende binnendeur

Zoals uit bovenstaande blijkt hangt de mate van geluidsreductie dus af van een combinatie van een aantal factoren. Daarom is het te kort door de bocht om te denken dat een schuifdeur een minder akoestische waarde heeft dan een ‘gewone’ binnendeur. Sowieso is de geluidswinst bij een schuifdeur in de muur altijd hoger dan bij een schuifdeur die voor de muur komt. Bij een schuifdeur voor de wand hou je namelijk altijd een kier tussen deur en muur waardoor het geluid kan doorsijpelen.

Verder is het ook belangrijk hoe de schuifdeur tegen de wand aan sluit. Laat je hem koud tegen de muur aan sluiten, zal ook hier een kier blijven waardoor geluid (en tocht) doorheen kan.

Een compleet inbouw-schuifdeursysteem heeft altijd een sluitlat waar de schuifdeur tegenaan sluit. De sluitlat heeft een soort U-vorm met daarin deurrubbers. Dit voorkomt dat het geluid zonder hinder door kan gaan. Aan de andere kant, de kant van de cassette, blijft de schuifdeur altijd iets in de muur, dus ook hier is een barrière voor tocht en geluid. Als laatste zitten er ook nog borstelstrips boven de deuropening en aan de kant van de cassette.

 

 

 

Er kan ook overwogen worden om met een magnetische deurvanger te werken. Deze deurvanger houd de deur mooi strak tegen de deupost wanneer de deur dicht is.

BestFix product tip: Een magnetische deurvanger zoals de Touch zou hier geschikt voor zijn.

Vanwege een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat de lucht continu ververst kan worden. De ruimte onderaan een binnendeur maakt dit mogelijk, of het nu een schuifdeur is of een draaiende binnendeur. Het advies hiervoor is een kier van minstens 1,5 cm. Voor geluidsisolering is dit juist niet gewenst. Je wil dan juist de ruimte onder de deur zo goed mogelijk afsluiten. Dit kan met behulp van een valdorpel. Bij een schuifdeur zal deze naast de sleuf moeten komen die al in de schuifdeur zit om de vloergeleider doorheen te laten lopen. Is daar, vanwege de beperkte dikte van de schuifdeur geen ruimte voor, dan kan deze eventueel ook tegen het deurblad aan gemonteerd kunnen worden.

Advies om zoveel mogelijk geluidsreductie te behalen?

Heb je een project waarbij je zo veel mogelijk geluidsreductie wil behalen? Onze experts helpen graag! Zij kijken naar uw specifieke situatie en maken hier een passend voorstel voor. Wij hebben direct contact met de fabriek. Dit betekend dat vaak meer mogelijk is dan je denkt!

Onze fabrikant Ermetika is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een geluidsdicht schuifdeursysteem. Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer dit systeem beschikbaar is? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je kan je gemakkelijk aanmelden via het aanmeldformulier in de footer.