We willen tegenwoordig graag zo flexibel mogelijk zijn, óók als het gaat om het indelen van onze woon- of kantoorruimte. Een schuifwand biedt deze flexibiliteit. In dit blogartikel leggen we uit hoe je zelf een schuifwand in een ruimte maakt.

Anders dan bij een schuifdeur kan je met een schuifwand een grotere overbrugging maken. Dit betekent dat je à la minute kan beslissen van één ruimte twee ruimtes te maken of andersom.

Zogenoemde origami appartementen worden daardoor ook vaak met schuifwanden gemaakt. Zo kan de ruimte in een keer een hele andere sfeer en doeleinde krijgen.

 

Zelf een schuifwand maken

Zelf een schuifwand maken hoeft niet moeilijk te zijn. We nemen de mogelijkheden een voor een met je door.

Schuifwand met losse deurpanelen

De meest simpele manier is om meerdere schuifdeurrails naast elkaar aan het plafond te bevestigen en aan elke rail een paneel te hangen. Je kunt de panelen dan onafhankelijk van elkaar heen en weer schuiven. In een opengeschoven situatie blijft er dus altijd één paneel haaks op de muur staan waar de anderen achter schuiven. Eventueel kan er ook gekozen worden voor meerdere deurpanelen op een rail, maar houd er rekening mee dat dit de ruimte die beschikbaar is als alle panelen opengeschoven zijn verkleind. Daarnaast is het altijd verstandig om rekening te houden met het totaalgewicht waarvoor de schuifdeurrail beschikbaar is.

Product tip: De Lite100 schuifdeurrail is erg geschikt voor het maken van een schuifwand! De rail is geschikt voor deurpanelen met een maximaal gewicht van 100 kg en komt in een lengte tot 6 meter. Ook zijn er voor deze rails meerdere types ophangsets beschikbaar, bijvoorbeeld met of zonder softclose. Wij adviseren je hier graag over! Voor dit product is ook een bijpassende vloerrail beschikbaar.

Heb je gekozen voor een railsysteem zonder onderrail, dan kunnen de panelen aan de onderkant wel haaks op de rail bewegen, wat mogelijk niet ten goede komt aan de levensduur van de trolleys in de rails.

Voor de meest stabiele zelfgemaakte schuifwand raden wij aan om een vloerrail te gebruiken. Zo kunnen de panelen over een grote lengte schuiven zonder stabiliteit kwijt te raken.

Deurstop

Mocht je willen dat de deurpanelen op een specifieke plek stoppen, dan kan je op de desbetreffende plek een deurstop plaatsen. Ook een softcloser kan afgestemd worden op een specifieke plek. Zonder de stops kunnen de schuifwandpanelen dus helemaal van de ene naar de andere kant.

Schuifwand maken met telescopische deurpanelen

Wil je dat de schuifwandpanelen niet allemaal los van elkaar kunnen bewegen, maar dat ze telescopisch met elkaar mee bewegen? Dan kan je gebruik maken van de koppelset voor telescopische bediening. Als je dan het ene houten schuifdeurpaneel beweegt, wordt degene daarachter hierdoor geschakeld meegetrokken.

Product tip: Een set telescopische bediening is geschikt voor het zelf maken van telescopische schuifwanden

 

Schuifwandsysteem in een vaste wand

Je kunt ook panelen combineren met een vaste wand. Dit kan je bijvoorbeeld maken met een inbouw schuifwandsysteem. Zo’n inbouwsysteem bestaat uit een zelfdragende cassette en ophangsets voor de deurpanelen. Het inbouwframe wordt vervolgens geplaatst in een metal stud wand en het geheel wordt afgewerkt met gipsplaat. Het eindresultaat is een schuifwand waarbij beide panelen in de muur verdwijnen wanneer de schuifwand wordt geopend.

Product tip: Wij raden het systeem Staffetta aan voor het inbouwen van een schuifwand in de muur. Dit inbouwsysteem komt in een versie waar beide panelen aan 1 kant van de muur schuiven (Staffetta Single), maar er is ook een dubbel systeem beschikbaar, waarbij een telescopische kamer-en-suite style wordt gerealiseerd (Staffetta Double).

 

Glazenschuifwand maken

Wil je liever geen dichte wand, dan kan je ook kiezen om een schuifwand te maken waar, in plaats van hout, de panelen bestaan uit glas. Er bestaan speciaal ontworpen schuifwandsystemen van glas. Het voordeel hiervan is dat de deuren telescopisch openen (ook bij de dubbele versie) en er geen vloerrail nodig is.

 

 

 

 

 

 

 

Zo’n glazenschuifwand kan ook gemaakt worden in een hoekopstelling. Dit maakt het uitermate geschikt voor flexibele kantoorruimtes. Wanneer er een vergadering wordt gehouden kunnen de schuifwanden gesloten worden (veiligheidsglas houdt namelijk geluid tegen). Door het glas krijgt het kantoor een transparante en open uitstraling, maar kan er toch in relatieve privacy vergaderd worden.

 

 

Product tip: Voor een glazenschuifwand raden wij voor het mooiste effect het schuifdeursysteem Extendo aan. Dit systeem kan ook geplaatst worden in een hoekopstelling.

Een flexibele wand maken

Als laatste mogelijkheid is er een optie om echt een complete dichte wand te creëren, waarbij de panelen tegen elkaar aan worden vastgeklikt. Wanneer de wand wordt geopend, is er een speciale ‘parkeerplek’ waar de panelen tegen elkaar aan geschoven worden, zodat deze zo min mogelijk ruimte innemen.

 

 

Product tip: Deze oplossing bestaat vaak uit maatwerk. Een systeem waarbij dit gerealiseerd kan worden, is de Stockpanel. Het mooie bij dit systeem is dat hier geen onderrail voor nodig is!

Hulp voor ontwerpen van een schuifwand

Het ontwerpen en zelf maken van een schuifwand kan al snel technisch complex worden. Wil je hulp met het ontwerpen en zoeken van jouw ideale schuifwand? De productspecialisten van BestFix staan altijd voor je klaar! We zijn te bereiken via info@bestfix.nl of via +31 (0)570 768 737.