We willen tegenwoordig graag zo flexibel mogelijk zijn, óók als het gaat om het indelen van onze woon- of kantoorruimte. Een schuifwand biedt deze flexibiliteit.

Anders dan bij een schuifdeur kan je met een schuifwand een groter overbrugging maken. Dat betekent dat je à la minute kan beslissen van 1 ruimte 2 ruimtes te maken of andersom.

Zogenoemde origami appartementen worden daardoor ook vaak met schuifwanden gemaakt. Zo kan er een ruimte in een keer een hele andere sfeer en doeleinde krijgen.

 

Zelf een schuifwand maken

Zelf een schuifwand maken hoeft niet moeilijk te zijn. We nemen de mogelijkheden met je door.

Een schuifwand met losse deurpanelen

De meest simpele manier is om meerdere rails naast elkaar aan het plafond bevestigen en aan elke rail een paneel hangen. Je kunt de panelen dan onafhankelijk van elkaar heen en weer schuiven. In een open geschoven situatie blijft er dus altijd één paneel haaks op de muur staan waar de anderen achter schuiven. Eventueel kan er ook gekozen worden voor meerder deurpanelen op een rail, maar houd rekening er mee dat dit de ruimte die beschikbaar is als alle panelen open geschoven zijn verkleind. Daarnaast is het ook altijd verstandig om rekening te houden met het totaal gewicht waarvoor de schuifdeur rail beschikbaar is.

Product tip: De Lite100 schuifdeurrail is erg geschikt voor het maken van een schuifwand! De rail is geschikt voor deurpanelen met een maximaal gewicht van 100 kg en komt in een lengte tot 6 meter. Voor dit product is ook een bijpassende vloer rail beschikbaar.

Heb je gekozen voor een railsysteem zonder onderrail, dan kunnen de panelen aan de onderkant wel haaks op de rail bewegen, wat mogelijk niet ten goede komt aan de levensduur van de trolleys in de rails.

Voor de meest stabiele zelfgemaakte schuifwand raden wij aan om een vloerrail te gebruiken. Zo kunnen de panelen over een grote lengte schuiven zonder stabiliteit kwijt te raken.

Mocht je willen dat de deurpanelen op een specifieke plek stoppen, dan kan je op de desbetreffende plek een deurstop plaatsen. Ook een softcloser kan afgestemd worden op een specifieke plek. Zonder de stops kunnen de schuifwand panelen dus helemaal van de ene naar de andere kant.

Een eigen schuifwand maken met telescopische deurpanelen

Wil je dat de schuifwandpanelen niet allemaal los van elkaar kunnen bewegen, maar dat ze telescopisch met elkaar mee bewegen? Dan kan je gebruikmaken van een koppelset als voor telescopische bediening gebruiken. Als je dan het ene houten schuifdeurpaneel beweegt, wordt degene daarachter hierdoor geschakeld meegetrokken.

Product tip: Set Telescopische bediening is geschikt voor het zelf maken van telescopische schuifwanden

 

Zelf een schuifwand systeem in een vaste wand maken

Je kunt ook panelen combineren met een vaste wand. Dit kan je bijvoorbeeld maken met een inbouw schuifwand systeem. Zo’n inbouwsysteem bestaat uit een zelfdragende cassette en een ophangsets voor de deurpanelen. Het inbouwframe wordt vervolgens geplaatst in een metal stud wand en het geheel wordt afgewerkt met gipsplaat. Het eindresultaat is een schuifwand waarbij beide panelen in de muur verdwijnen wanneer de schuifwand wordt geopend.

Product tip: Wij raden systeem Staffetta aan voor het inbouwen van een schuifwand in de muur. Dit inbouwsysteem komt in een versie waar beide panelen aan 1 kant van de muur schuiven (Staffetta Single), maar er is ook een dubbel systeem beschikbaar, waarbij een telescopische kamer-en-suite style wordt gerealiseerd (Staffetta Double).

 

Een eigen schuifwand maken met glazen deurpanelen

Wil je liever geen dichte wand, dan kan je ook kiezen om een schuifwand te maken waar in plaats van hout de panelen bestaan uit glas. Er bestaan speciaal ontworpen schuifwandsystemen voor glas. Het voordeel hiervan is dat de deuren telescopisch openen (ook bij de dubbele versie) en er geen vloerrail voor nodig is.Zo’n glazen schuifwand kan ook gemaakt worden in een hoek op stelling. Dit maakt het uitermate geschikt voor op flexibele kantoorruimtes. Wanneer er dan bijvoorbeeld een meeting wordt gehouden kunnen de schuifwanden gesloten worden en kan er vergaderd worden (veiligheidsglas houd namelijk behoorlijk goed geluid tegen). Door het glas krijgt het kantoor een transparante en open uitstraling, maar kan er toch in relatieve privacy vergaderd worden.

 

Product tip: Voor een schuifwand met glazen deurpanelen raden wij voor het mooiste effect het schuifdeursysteem Extendo aan. Dit systeem kan ook geplaatst worden in een hoekopstelling.

Een flexibele wand maken

Als laatste mogelijkheid is er een optie om echt een complete dichte wand te creëren die waarbij de panelen tegen elkaar aan worden vast geklikt. Wanneer de wand wordt geopend is er een speciale ‘parkeerplek’ waar de panelen tegen elkaar aan geschoven worden zodat deze zo’n min mogelijk ruimte in nemen.

 

 

Product tip: Deze oplossing bestaat vaak uit maatwerk. Een systeem waarbij een dit gerealiseerd kan worden is de Stockpanel. Het mooie bij dit systeem is dat hier geen onderrail nodig is!

Hulp voor ontwerpen van een schuifwand

Het ontwerpen en zelf maken van een schuifwand kan al snel technisch complex worden. Wil je hulp met het ontwerpen en samen zoeken van jou eigen schuifwand? De productspecialisten van BestFix staan voor je klaar! We zijn te bereiken via info@bestfix.nl of via +31 (0)570 768 737.